tisdag 30 september 2008

Tyska politiker intresserade av självständiga skolor

I torsdags var jag värd för ett besök av en delegation från vår tyska vänort Kassel under ledning av deras överborgmästare Bertram Hilgen. I Tyskland är överborgmästaren direktvald av stadens väljare. Kassels överborgmästare tillhör SPD och regerar med stöd av SPD och hoppande stöd från vanligtvis De gröna och CDU. Under torsdagen var han tvungen att ringa ett antal telefonsamtal för att säkerställa stödet i en kontroversiell stadsplanefråga.

Under eftermiddagen besökte vi Skiljeboskolan eftersom de har en partnerskola i Kassel. Skolan i Kassel besökte jag dessutom vid mitt kulturbesök i staden för drygt ett år sedan.

Att få komma till Skiljeboskolan nu var särskilt roligt. Skolan visade i våras upp kraftigt förbättrade slutbetyg i år 9. Det känns väldigt skönt i synnerhet med tanke på att skolan har gjort denna kraftsamling utan att ha det extra stöd som exempelvis IDA-skolorna har. Skolans rektor Håkan Bergsten har dessutom lyckats med att genomföra en omorganisation som gör att de på ett bättre sätt ska kunna möta eleverna.

En stor del av diskussionerna som vi förde på Skiljeboskolan med våra tyska gäster handlade om skolans styrning. Det blev i det sammanhanget tydligt att vi har nått en bra bit på vägen vad gäller vår strävan att göra våra skolor mer självständiga. Men än har vi mycket att göra! Våra tyska besökare blev inspirerade att utmana den fortfarande centralstyrda skolan i Tyskland.

Vi har dock lärt oss av våra svenska erfarenheter att, när vi decentraliserar makten över skolan, så är det ännu viktigare att de nationella och kommunala målen är tydliga och konkreta samt att uppföljningen är kraftfull. Där har det brustit tidigare. Men vi jobbar hårt med dessa frågor - både i regeringen och i Västerås.

Inga kommentarer: