torsdag 13 maj 2010

Vad vill vänsterpartierna med skolan?

I valet 2006 fick Socialdemokraterna en rejäl bakläxa för deras skolpolitik. Utan tvekan bidrog väljarnas önskan om en ny skolpolitik till att alliansen fick ta över regeringsinnehav både i riket och lokalt i Västerås.

På sina håll inom socialdemokratin finns det en insikt i nödvändigheten omprövningar. Men frågan är vilka som kommer att styra skolpolitiken vid ett röd-grönt maktövertagande? Tänk dig Lars Ohly som skolminister. En skolminister som vill riva upp de skolreformer som nuvarande regeringen har sjösatt. En skolminister som vill avskaffa betygen, sätta stopp för fristående skolor och vill förbjuda läxor.

I en skoldebabatt som Socialdemokraterna hade bjudit in till i måndags försökte deras skolpolitiska talesman i Västerås, Anders Teljebäck, positionera sig så nära alliansen som möjligt. Vänsterpartiets Vasiliki Tsoplaki instämde i att (S) hade positionerat om sig men var tveksam om det var till det bättre. Frågan som varje väljare som är intresserad av skolan måste ställa sig är vilken skolpolitik är det som kommer att gälla. Socialdemokraternas eller Vänsterpartiets?

Inga kommentarer: